Piše Miha Tomažič: Sva Miha in Matevž in živiva študentsko življenje v Ljubljani. Med študijskim letom sva že razmišljala kako bova preživela poletje in že pred začetkom poletja sva se odločila, da bodo letošnje poletne počitnice nekaj posebnega.

Mayk kuhajmo

Nekaj, kar ni navadno poležavanje na plaži ampak čisto prava avantura, polna doživetij in preizkušenj. Miha je diplomant živilstva in prehrane in administrator FB bloga Kuhajmo z Maykom, kjer deli kuharske nasvete zdrave prehrane ob enem pa uporabnike motivira z idejami k zdravi pripravi raznih jedi.

Matevž pa študent strojništva, ki rad pomaga v kuhinji in se vedno rad uči novih izzivov ob enem pa je tudi zbiratelj starih predmetov, predvsem vojnih. Med premišljevanjem, kam naj se odpraviva sva tako prišla do ideje, da bi si ogledala južno Italijo in del Sicilije ter ob enem spoznala tamkajšnjo kulinariko, nove ljudi in znamenitosti.

100_8726

Na pot sva se pripravljala več tednov in s pomočjo blogov in nasvetov prijateljev pridobila koristne informacije. Najino idejo so podprli številni sponzorji med katerimi je tudi spletni portal Udobno po svetu, ki nama je pomagal pri nakupu dveh kompletov vodotesnih kolesarskih torb Crosso Expert. Po tehtnem premišljenem nakupu vsega kar sva potrebovala za na pot, sva napolnila kolesarske vreče in jih montirala na kolesi, opravila preizkusno vožnjo na kateri je kazalo, da bo vse tako kot mora biti in se 8. Avgusta 2014 popoldan podala na pot.

Najini kolesi in tovor, ki sva ga imela sva naložila v avtomobil, ki naju je pospremil do pristaniškega mesta Bari na jugu Italije. Ta leži ob Jadranskemu morju in je glavno mesto pokrajine Bari v italijanski deželi Apulija. Od tu naprej sva vzela najino načrtovano potovanje pod milim nebom v svoje roke in tako že prvi dan pridno prekolesarila prvih 80km.

S pomočjo Crosso torb sva imela suho streho nad glavo bi se temu tako reklo. Saj sva imela vse svoje stvari na varnem pred dežjem a sva vseeno upala, da tega ne bo potrebno dodatno testirati in sva verjela že podatku, da so torbe nepremočljive in iz trpežnih materialov. V njih sva namreč imela vsak okrog 30kg tovora, čeprav se je kasneje izkazalo, da velja upoštevati zlato pravilo manj je več.

IMG_4071

Med samo potjo so naju presenečali znova in znova domačini, kateri so naju opazovali z velikim začudenjem in še prej kot sva se ustavila so že pritekli k naju in naju spraševali ali potrebujeva pomoč. Bili so pripravljeni pomagati vedno in povsod lepo se jim je zdelo, da sva prikolesarila v njihove kraje in tako popestrila vaško tišino in monotonost ter tako pripeljala nekaj novega. Občudovali so naju, kolesi in tovor za katerega je bilo vedno zanimanje kaj je v njem. Ko sva jim razložila, da je v torbah kuhinja, šotor, kopalnica, soba, omara, itd. so v naju videli najmanj kot da sva iz drugega planeta.

IMG_4105

Pot sva nadaljevala vse do zgodovinskega mesta Matera, kjer so “gravine”, ki so kraške depresije v obliki globokih sotesk. Najbolj znana je gravina, v kateri se nahaja samo mesto Matera, na čigar strmih pobočjih so hiše, cerkve in komercialne stavbe sezidane ena nad drugo. Bivalni prostori so potem vklesani v notranjost hriba. Prvotne jame so se skozi tisočletja le širile v globino in podaljševale navzven s svojevrstno gradnjo, kjer so se “spodnji” prebivalci sporazumevali z “zgornjimi” za prizidek, ki je bil enim nova soba, drugim pa nov balkon, pri čemer je bil gradbeni material navadno pridobljen samo s kopanjem v notranjost.

100_8683

Od tam sva kolesarila proti skrajnemu jugu Italije ob obali jonskega morja in med samo potjo naletela na razno razne težave s kolesi, katere sva z lahkoto odpravila saj sva v še tako prostornih Crosso torbah imela poleg celotne hiše tudi delavnico. Med samo potjo sva naletela na praznik feferonov, kateri se je odvijal v starodavnem mestu San Marco Argentano.

V mestu je vladalo veselje ob živi glasbi za pestrost večera pa so poskrbele tudi stojnice s feferoni, hrano in pijačo. Da bi tale dogodek ostal v najboljšem spominu sva si tako na torbi Crosso nadela snop s