Trix – rehabilitacijski tricikel za otroke, ki jih bo spremljal skozi vso obdobje odraščanja. Z daljšimi gonilkami pa bo služil tudi kot tricikel za odrasle.

Podjetju Hase Bikes je v letu 2012 uspelo prepričati nemško nacionalno združenje zdravstvenih zavarovalnic, da njihov tricikel Trix uvrstijo na seznam medicinskih pripomočkov. V primerjavi s klasičnimi rehabilitacijskimi tricikli, ki jih lahko vozijo otroci s posebnimi potrebami, je Trix namreč neprimerno bolj stabilen, izredno vodljiv in okreten, varen ter hkrati enostaven za uporabo.

reha-pedal-s-podporo-noge

In z obilico dodatne opreme ga je možno prilagoditi različnim stopnjam gibalne oviranosti: enoročno upravljanje, opornice za meča, varnostni pas, različna dolžina gonilk, nihajna gonilka, naslon za roke,…

Veselje na kolesih

So trenutki ko se zavemo kaj v življenju resnično šteje, kaj dejansko pomeni “biti srečen”. In ti trenutki imajo dolgotrajen učinek. Predstavniki podjetja Hase smo jih občutili na ekskurziji s kolesarskih klubom iz šole Kaywald z otroci s posebnimi potrebami.

Bil je petek zjutraj v mestecu Lauffen am Neckar. Otroški smeh in kriki se slišijo že od daleč. “Daj poženi!” znova in znova kriči eden izmed dečkov. Dekletce si glasno prepeva ko zdrvi okoli zavoja. Divja čreda desetih kolesarjev med leti devet in 19 osvaja svet, ki je lahko nadvse zabaven, kot smo spoznali še sami, ko smo se jim pridružili.

Ta “divja čreda” prihaja iz Kaywald School za duševno in fizično ovirane otroke v kraju Lauffen am Neckar. Šola ima svoj moto: “Toliko samostojnosti in samozaupanja kot je mogoče in ravno toliko podpore, kot je potrebno.”

Šolski kolesarski klub, ki sta ga pred leti ustanovila Thomas Rienth in Thomas Wörner, s svojimi kolesarskimi izleti dosega ravno to: otroci s posebnimi potrebami lahko kolesarijo samostojno, ali pa na tandemu Pino kadar je to potrebno.

Devetnajstletni ­Normann na prednjem sedežu tandema Pino je tako glasen od navdušenja, da bi se mu še mi pridružili z glasnim “jupiiii!”.

Učinek, ki ga ima kolesarjenje na otroke – kadar je ustrezno organizirano, kot v skupini Reinth-a in Wörner-ja – je resnično neverjeten. Kljub neomejeni energiji in mladostni navihanosti, so ti petkovi kolesarski potepi, ki skozi leto iz tedna v teden rastejo v dolžino, popolnoma varni in zmeraj potekajo brez težav.

Drugi učitelji – in včasih celo starši – so presenečeni, koliko otroci dejansko zmorejo. “Resnično deluje! Učenci občutijo zadovoljstvo, ki sledi lastni aktivnosti. Sami namreč odločijo ali bodo zavili levo ali desno in kako hitro se bodo peljali.” razlaga Thomas Rienth. “Na običajen dan jim zmeraj nekdo daje navodila kaj in kako; pa naj bodo to starši, učitelji ali kdo tretji. Ta izkušnja na kolesu pa jim daje občutek odgovornosti in timskega dela.”

Začnejo že z najmlajšimi otroci – sprva z nekaj varnostnimi napotki za varno udeležbo v prometu in vajami na športnem igrišču. “Kolesarimo skozi vse leto” ponosno pove Thomas Rienth. Vsakdo, ki je videl te otroke obvladati tricikel, nekateri izmed njih – kot recimo Niko na svojem Trix – ne morejo niti razločno govoriti, bo spoznal pravi občutek spoštovanja.

Kolesarjenje vpliva na učence na več načinov: “Ko sem prvič testiral tandem Pino za naš klub, sem peljal Nika v šolo na prednjem sedežu,” razlaga eden izmed pomočnikov. “V zgodnjih jutranjih urah sva kolesarila skozi čudovito polje oljne repice. Niko, ki redko spregovori in najraje preživlja svoj čas z igralno konzolo, je nenadoma zaklical: “Joj, tam!”. Kombinacija narave, gibanja in intenzivnost izkušnje, aktivirajo čutila na povsem drug način – in to ima tako pozitiven učinek!” je Reinth še zmeraj navdušen nad svojo izkušnjo.

Trix je eden izmed naših izdelkov, ki jih uporabljajo na šoli in je še posebej popularen med mladimi kolesarji. Otrokom je všeč, ker izgleda “kul” in je resnično zabaven. Je hkrati tudi edino kolo, ki ga res vsi lahko vozijo. Dva izmed otrok sta v tem času tudi že dobila svoji kolesi Trix. Njuni starši so se odločili za nakup, ko so videli kako otroci uživajo na kolesih – in kako močan vpliv ima neodvisno kolesarjenje na njihov osebnosti razvoj. Daniel recimo, učenec z Downovim sindromom zmeraj izraža svoje navdušenje nad kolesarjenjem, ko opisuje kaj vse vidi in občuti kadar je na kolesu.

Na ta dan je nam je postalo jasno, kaj pomeni imeti možnost živeti srečno. Kakšno veliko razliko lahko doprinese kolesarjenje v tem pogledu. In tudi, kako lepo je biti del skupine, ki izdeluje takšna kolesa, ki osrečujejo ljudi!

Ena stvar pa ni bila tako kristalno jasna. In sicer, kdo je bil bolj navdušen: učitelji nad svojimi učenci, učenci nad svojo kolesarsko turo ali snemalna ekipa iz podjetja Hase, ki je videla kakšen učinek imajo njihova kolesa tam zunaj v svetu.

V vsakem primeru, bilo je nadvse zabavno. Še posebej za takšne kot je Kevin, ki je običajno zatopljen v svoj notranji svet in se nikoli ne zmeni za ljudi okoli sebe, ampak ki je na triciklu povsem prisoten in lahko krmili svoje zadnje desno kolo tako dobro, da niti ena lužica ne ostane nedotaknjena. Neverjetno!

Za dodatno varnost otroka na sedežu, ima Hase v programu 5-točkovni varnostni pas z magnetno zaporko za enostavno uporabo in preprosto zapenjanje/odpenjanje. Ta varnostni pas bi znal prav priti tudi na tandemu Pino, če si želite daljših kolesarskih potepanj z vašim malčkom. Lahko pa tricikel Hase Trix seveda priključite na klasično kolo kot kolesarsko prikolico.

Za kakšne bolj kritične predele ali v primeru težje gibalne oviranosti oz. slabših umskih sposobnosti pa sedaj ponujajo tudi ročaj, ki se pritrdi zadaj na sedež in lahko otroka po potrebi vodite oz. sami zadaj uživate na rolerjih.

Možnosti je veliko, izgovora torej ni 😉

Vsekakor bi si želel videti takšno reha ležeče kolo tudi na rehabilitacijskem centru Soča in potencialno možnost, da bi se ta prilagojena kolesa za otroke s posebnimi potrebami lahko tudi pri nas dobila na recept.

Pozabite na nestabilne in nevarne terapevtske (reha) tricikle. Naj ti ostanejo to, kar so. Namenjeni za terapijo. To je delo in ne zabava oz. kolesarjenje. Za sprostitev in uživanje omogočite svojemu otroku tisti pristen občutek kolesarjenja. Pridite v Bistrico ob Dravi na testno vožnjo. Za vsa morebitna vprašanja sem zmeraj dosegljiv na (040) 428 540.