Hase je predstavil posodobljeno dodatno opremo za tricikle, ki je namenjena ljudem z zdravstvenimi težavami. Predvsem bi izpostavil tri izdelke:

  • 5-točkovni varnostni pas
  • posebna pedala s podporo
  • krmilna ročica za Trix

5-točkovni varnostni pas

Hase varnostni pas je primeren za otroke ali odraslega, ki zaradi zdravstvenega stanja sam ne more normalno sedeti na kolesarskem sedežu. Mehko obložen pas nudi oporo in drži trup v pravilnem položaju ter zagotavlja varno kolesarjenje. Ko so trakovi prilagojeni na dolžino, je zapenjanje in odpenjanje pasu izredno hitro in enostavno. Kot bi si nadeli oz. sneli jopič. Magnetna zaponka se sama zapre, ko obe strani približate. In ostane zakljenjena brez možnosti, da bi se slučajno odprla. Dodatno varnost nudi tudi otroški varnostni zaklop.

5-tockovni-pas-hase

Varnostni pas Hase je primeren tako za ležeče tricikle, kot za tandem Hase Pino, ki je odlična rešitev za skupne kolesarske potepe družine z otrokom s posebnimi potrebami. Ali pa za kolesarjenje v dvoje s slepo ali slabovidno osebo.

Posebna reha pedala

Hase je povsem prenovil svoja specialna pedala, ki sedaj pokrivajo vse številke od otroškega do odraslega stopala, in to ne glede na širino čevlja. Prilagodljivost posebnega pedala (kot stopala glede na smer gibanja) je lahko izrednega pomena za rehabilitacijo po operaciji in/ali za udobje na daljših kolesarskih izletih v primeru nepravilnosti v spodnjih okončinah.

reha-pedal

Hkrati novi dizajn omogoča enostavno vpenjanje in izpenjanje stopala. Pa naj gre zgolj za posebni pedal ali za pedal v kombinaciji z dodatkom za podporo meč. Ta je potreben, če kolesar med poganjanjem ne more držati poravnanih kolen. Zaradi težnosti na ležečih kolesih ta namreč “padejo” navznoter ali navzven, kar v primeru daljšega kolesarjenja in posledično dolgotrajneših obremenitev, ni zaželjeno. S podporo za meča bodo kolena zmeraj v liniji in s tem obremenjena pod naravnim kotom.

reha-pedal-s-podporo-noge

Obloga na podpori za meča je snemljiva in pralna, obložen varnostni trak pa zagotavlja udobje in varno pritrditev noge v sedaj gibljivo podporo. Podporni del za meča je pri novih Hase pedalih namreč gibljiv. S tem se ohranja gibljivost gležnja in aktivnost dotičnih mišičnih skupin. Posledično pa podpora manj pritiska na meča in s tem smo še dodatno pridobili na večjem udobju kolesarjenja.

Krmilna ročica za tricikel Trix

Hase ima v svoji ponudbi prilagojen rehabilitacijski tricikel za otroke s posebnimi potrebami, ki je v Nemčiji dobavljiv celo na recept. Gre za specifično opremljen reha tricikel Kettwiesel, ki se trži pod imenom Trix. Razlika v primerjavi s klasičnimi reha tricikli je ta, da ima Trix precej nižje težišče in je posledično veliko stabilnejši v zavojih in pri vožnji s pločnika ali na pločnik. Zagotovoljena je torej varnost otroka, ki lahko posledično povsem samostojno kolesari. Druga prednost je ta, da okvir kolesa “raste” skupaj z otrokom in lahko isto kolo uporablja tudi kot odrasel.

krmilo-za-tricikel

Za kakšne bolj kritične predele ali v primeru težje gibalne oviranosti oz. slabših umskih sposobnosti pa sedaj ponujajo tudi ročaj, ki se pritrdi zadaj na sedež in lahko otroka po potrebi vodite oz. sami zadaj uživate na rolerjih.

Vsekakor bi si želel videti takšno reha ležeče kolo tudi na rehabilitacijskem centru Soča in potencialno možnost, da bi se ta prilagojena kolesa za otroke s posebnimi potrebami lahko tudi pri nas dobila na recept.