Hase bo na sejmu Eurobike 2015 predstavil dve zelo dobrodošli novosti za liniji triciklov Kettwiesel in Lepus. In sicer bodo v letu 2016 na voljo zložljivi okvirji teh priljubljenih delta triciklov. Kar – še posebej za polno vzmeteno različico – bistveno pripomore k možnosti prevoza kolesa z osebnim avtomobilom. Trenutno je to namreč skorajda nemogoče, če nimate enoprostorca ali prtljažnik na strehi avtomobila.

Druga novost je povezana s klasičnimi zunanjimi prestavami, kjer je bila pri delta geometriji zmeraj težava zaradi izpostavljenosti kletke, ki se nahaja nezaščitena na sredini med kolesi in je – predvsem v nižji prestavi, precej blizu tlom. Fotografije te novosti sicer še nimam, tudi ne natančnega opisa izvedbe a omenjajo “linearni menjalnik”, ki naj bi dopuščal tudi najnovejše 11 stopenjske kasete z enako odmika od tal kot v primeru internih prestav.

Sistem so razvili v podjetju Hase in naj bi omogočal gladko prestavljanje tudi ob nepravilnem preklapljanju med prestavami. Ne znam pa si povsem predstavljati kako bodo pridobili večjo razdaljo do tal. Mogoče deluje na principu drsne kasete?  To bi bilo odlično, ker sem namreč še zmeraj bolj navdušen nad klasičnim menjalnikom kot recimo internim sistemom Alfine ali Nexus… Slednja imata namreč težave, če se v gonilko montira pomožni električni pogon. Pa tudi servisiranje je bolj težavno…