Lansko jesen sem se začel ukvarjati z izdelavo lesenih izdelkov. Vzrok za to je bil rojstni dan mojega očeta in pomanjkanje idej za darilo. Tako sem se odločil izdelati leseno skodelico, ki bo služila kot podstavek za plastične lončke iz kavnega avtomata. Idejo sem dobil po leseni skodelici iz Švedske, ki jo na spletu najdete pod imenom Kuksa.

Ker mi je bil rezultat všeč, sem se odločil še zase narediti nekaj podobnega. In seveda jaz ne bi bil jaz, če si ne bi zakompliciral vsega skupaj. In na moji Kuksi sem še poudaril tri nogice ter izdelal ergonomski ročaj. Ročna izdelava z dleti je šla kar počasi in moje nevajene roke sem moral vmes celo počivati. Kaj šele potem, ko se je začelo brušenje ali “šmirglanje” po domače. Celo žulje sem dobil 🙂

A kljub temu mi je ta drug leseni izdelek dal novega zagona in idejo, da bi vsa božična darila izdelal kar sam iz lesa. Ampak zgolj ročno mi bo zmanjkalo časa… No, tako sem začel raziskovati in odkril orodja, ki jih danes ponujam v svoji novi spletni prodajalni na naslovu www.tobi.si. Ko sem v roke dobil rašplje Saburrtooth se mi je namreč odprl nov svet. Potem kasneje še Orbicut in Arbortech orodja in vse skupaj mi je omogočilo veliko hitrejšo izdelavo lesenih “umetnin”.

Ker mi ta orodja omogočajo tudi kompleksnejše oblike, sem se vmes naučil, da ni pametno preveč komplicirati, ker imaš potem težave z brušenjem. Tudi za brušenje sem sicer našel elegantne rešitve, ki bistveno pohitrijo postopek, a ko si obliko preveč zakompliciraš, še vseeno ostane ročno delo. Takrat še toliko bolj ceniš pomoč električnih orodij, kot so Kirjes napihljivi brusni valji in polkrogle, Arbortech Contour Random Sander ter nastavke iz mehke ali trše pene z ježkom za brusne krogce.