Zakaj sedeče smučanje?

Če ste zaradi kakršnihkoli vzrokov gibalno ovirani (poškodovana/boleča kolena, težave s kolki, amputacija, invalidnost) in ne morete smučati z nogami, to še ne pomeni, da se ne morete spustiti po zasneženem pobočju. Sedeče smuči vam lahko omogočijo spuščanje po belih strminah skupaj z ostalimi družinskimi člani.

Imate otroka s posebnimi potrebami in bi želeli biti aktivni na snegu? Brez težav se lahko skupaj z njim spuščate po belih strminah. Podjetje Tessier iz Francije ima v programu vodeno sedečo smučko Piloted Dualski in novejši model Tempo Duo, s pomočjo katere boste vsi lahko uživali na smučiščih. Možna je tudi izposoja vodene sedeče smuči Piloted Dualski.

Če imate težave z ravnotežjem in/ali ne morete uporabljati ene roke in/ali noge (na primer zaradi kapi), se tudi za vas najde možnost samostojnega smučanja. Tessierjev Kartski je namenjen prav za te primere.

Ponujam vam možnost:

  • izposoje sedeče smučke oz MonoSki-ja
  • izposoje vodene sedeče smučke Piloted Dualski
  • nakupa s predhodnim posvetovanjem
  • učenja smučanja s sedečo smučko
  • nakupa rabljene sedeče smučke Praschberger
  • dobave nadomestnih delov za sedečo smučko

Sedečo smučko lahko samostojno upravljajo tako odrasli kot otroci. Na otroški model Preschberger Snowball je mogoče montirati tudi ročaj, preko katerega lahko starš po potrebi vodi otroka med smučanjem.

Zaenkrat imam v Bistrici ob Dravi smučko Praschberger Monoski za odraslega, s širino sedeža 38, dolžino 45cm in višino naslona 30cm. In Piloted Dualski podjetja Tessier, ki se lahko uporablja tako za vodeno, kot za samostojno smučanje kot Dualski. Možna je izposoja po predhodnem dogovoru. Če še nikoli niste sedli na MonoSki, vam ni potrebno skrbeti, vas lahko tudi pospremim na smučišče in vam pomagam do samostojnega smučanja.

Za nakup ali izposojo sedeče smuči se lahko obrnete name preko kontaktnega formularja ali me pokličete na (040) 428 540.

trajanje izposoje cena izposoje
1-5 dni 45€/dan (vključen 22% DDV)
7 dni 265€/teden (vključen 22% DDV)
vadbeni dan na MB Pohorju 145€ (vključen najem sedeče smučke)
spremstvo na smučišču po vaši izbiri po do govoru

Kaj vse je mogoče s sedečo smučko?

Kratka zgodovina sedečega smučanja

Slovenci smo alpski narod in smučanje je del slovenske kulture. Že od nekdaj je bilo smučanje zelo pomemben del slovenskega naroda in s ponosom lahko predstavimo širši javnosti bloško smučanje, pohorsko smučanje, uspešne dosežke v smučanju, itd. Mogoče je vse to vplivalo tudi na to, da je danes smučanje v Sloveniji eden najbolj priljubljenih športov in načinov preživljanja prostega časa na snegu (Lešnik in Žvan, 2007).

Alpski smučarji in smučarke danes smuči uporabljajo predvsem za orožje v boju s stotinkami. To današnje orožje je bilo včasih uporabno kot orodje. Prazgodovinski smučar je največkrat le hodil po snegu, včasih drsal ali celo nekaj korakov stekel. Kaj več mu niso dopuščale preproste smuči in stremena. Slovenci za to orodje nismo prevzeli skandinavskega imena ski, ampak smo jih poimenovali smuči, kar se je ohranilo vse do danes.

Smučanje na slovenskih tleh prvi omenja Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske (28. poglavje IV. knjige) z opisi bloških smučarjev. Prvi na svetu omenja zavoje na smučeh. “Prav noben hrib jim ni prestrm, da se ne bi mogli podrsati navzdol in če je še tako pogosto porasten z drevesi, kajti oni se zvijajo v vijugah navzdol kakor kača, kadar jim prete ovire.” Danes bloških smučarjev skoraj ni več, njihovo tehniko pa demonstrirajo smučarji, po starem Batagelj (Trampuš, 2001).

V preteklosti se je slovenska šola smučanja veliko spreminjala. Kar nekaj prelomnic se je zvrstilo od časa Rudolfa Badjure, ki velja za utemeljitelja šole smučanja na Slovenskem. Že leta 1914 je vodil prve smučarske tečaje, leta 1924 pa je v knjigi “Smučar” tudi prvi pri nas sistemsko obdelal in opisal tehniko takratnega smučanja (Lešnik in Žvan, 2007).

Danes se lahko pohvalimo z zelo uspešnim delom slovenskih smučarskih šol, ki organizirajo posamezne tečaje za otroke, mladino in tudi starejše. Hkrati pa je pomembno, da so se nekatere organizacije odločile organizirati tudi tečaje smučanja za osebe s posebnimi potrebami.

prvi_pripomocki_za_smucanjeSedeče smučanje pa se je začelo razvijati malo kasneje in počasneje. S prilagojenim alpskim smučanjem so se najprej začeli ukvarjati ljudje po amputaciji. Iz dveh razlogov, vrniti se k smučanju in v rehabilitacijske namene. Tovrstno smučanje se je začelo razvijati že po drugi svetovni vojni v Avstriji in Švici, na pobudo vojnih invalidov. Sedeče smučanje pa se je začelo razvijati šele v 80ih letih. Prvi so poizkusili v Evropi. Prvi pripomoček za sedeče smučarje je bil tako imenovani pulk, ki so ga smučarji tekači vlekli za seboj. Iz tega se je razvil prvi pripomoček za sedeče smučanje v obliki kajaka, še vedno brez smuči, vendar z dobro drsno ploskvijo. Poleg plastične školjke v kateri je bil smučar privezan je uporabljal še dvoje krajših stabilizatorjev. Nujno potrebno pa je bilo spremstvo stoječega smučarja, z vajetmi za kontrolo hitrosti (O’Leary, 1994).

Leta 1982 je Peter Axelson prvič predstavil monoski. Še danes najbolj priljubljen, uporabljan in učinkovit pripomoček za sedeče smučanje. Monoski je dopuščal boljše manevriranje smučarja po progi.

prvi_monoskiTekmovanja v prilagojenem smučanju so se skladno z razvojem začela pri smučarjih z amputacijo. Prvo svetovno prvenstvo, ki so ga organizirali Francozi se je odvijalo že leta 1974. V naslednjih letih so izmenično potekala tekmovanja v Evropi in ZDA. Po predstavitvi prilagojenih športov na letnih paraolimpijskih igrah, pa so smučarji želeli uv