Proizvajalec: Nazca

izredno hiter, stabilen in vodljiv nizek dirkalnik – meni osebno najljubše ležeče kolo.

 

Nazca Fuego

Srednje nizko dirkalno kolo podjetja Nazca – Fuego je več kot zgolj kolo. Je tehnološko dovršena umetnina – rezultat najdlje trajajočega razvojnega projetka v podjetju. Fuego je najbolj športno ležeče kolo, ki je še primerno za udeležbo v prometu. Res je, da je bila cilj razvoja hitrost, ampak osnovni predpogoji: udobje, praktična uporabnost in varnost pri tem niso bili niti za trenutek postavljeni ob stran.

Na kratko

Fuego je hitro in izredno prilagodljivo, srednje visoko ležeče kolo. Je udobna dvoživka z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto. Lahko jo uporabljate kot specialko ali pa kot kolo za vsakodnevna potepanja.

 

Okvir
Okvir je bil na podlagi predhodnih izkušenj posebej dodelan za to izvedbo. Pomembna prednost te konstrukcije je zelo prožno in udobno vzmetenje, ki ne vnaša izgub pri prenosu moči na pedala. Konstrukcija okvirja je izrednega pomena za udobno kolesarjenje, saj se drobne tresljaje lahko ublaži zgolj z okvirjem in pnevmatikami. Zato smo za okvir in zadnje vilice izbrali tankostenske 25CrMo4 jeklene cevi.

Za lažje vzdrževanje in za daljšo življensko dobo jeklenega okvirja smo pri konstrukciji odstranili vse predele, kjer bi se lahko akumulirala vlaga in umazanija.

Prednja vilica, ki je pravtako bila na novo razvita, je iz termično obdelanega lahkega in močnega aluminija.

Sedež
Zaradi majhnega kota sedeža smo le-tega priredili posebej za kolo Fuego. Ta različica ima spredaj izboklino za optimalno pozicijo in udobje. Na voljo je v treh velikostih (M, L in XL) in ga je možno dobiti tudi v nekoliko lažji, karbonski izvedbi.

Imamo dve vrsti blazine za sedež in sicer tanjšo, bolj športno verzijo in debelejšo, ki nudi še dodatno udobje in zračnost.

seat_adjuster.jpg
Naklon sedeža
Posebnost Nazcinih koles je segment pri vzmetenju, s katerim je možno spreminjati tako naklon sedeža, kot linijo okvirja. Dodatno je možno nastavljati tudi zgolj naklon sedeža, ki sega od 22 do 30°. S tem se lahko prilagajate zahtevam okolja: optimalna vidljivost v mestu in maksimalna hitrost na podeželju oz. kjer je to pač dovolj varno.

Prtljažnik
V osnovi so vsa kolesa opremljena z lahkim, športnim prtljažnikom, ki ga lahko obremenimo do 10kg in ki je na koncu opremljen z LED lučjo za dodatno varnost v prometu. Prtljažnik ima na prednjem delu prepreko, da prtljaga ne more zdrsniti naprej, hkrati pa se sem lahko pritrdi naslonjalo za glavo.

Teža
Minimalna teža igra pomembno vlogo zgolj pri hitrostnih vzponih, medtem ko je z nekoliko več materiala možno skonstruirati dosti bolj zanesljivo in praktično ležeče kolo z visoko stopnjo udobja. Top Sport izvedba tehta približno 14kg, All Around različica pa 17kg.

Ključne besede: lezikolo, lezikolesa, ležeče kolo, ležeča kolesa, Nazca, Fuego, nizek dirkalnik, cestno kolo